Adrian 5 years KINDERGARTENER Materials and Toys PRESCHOOLER SENSORIAL ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘‚๐Ÿ‘…๐Ÿ‘ƒ TODDLER

SafariLtd Animal SIZE SORTING

Safari-LTD-Animals-Sort-SIZE

SafariLtd animal size sorting is an effective Montessori sensorial activity to help children develop spatial awareness, critical reasoning, and problem-solving skills.

Why is sorting so important and why is everyone googling “kindergarten readiness”? Well, with the recent adoption of the Common Core State Standards, your kindergartner must “analyze and compare two- and three-dimensional shapes, in different SIZES and orientations, using informal language to describe their similarities, differences, parts (e.g., number of sides and vertices/โ€cornersโ€) and other attributes (e.g., having sides of equal length).” (CCSS.MATH.CONTENT.K.G.B.4.) Oh wow! That is a lot! But, we can introduce all those skills that must be mastered by the age of five or six, by starting with simple concrete invitations to sort early on! For example, by 16 months, your toddler might be able to sort objects by size, color, or shape, which will help with early maths concepts. And household items or real-life replica figurines of various sizes are great for advancing such a skill. Thus, I am calling all toddlers, preschoolers, and kindergartners to sort SafariLtd animals by SIZE to practice classifying, soring, discriminating and grouping! Most importantly, during this hands-on size sorting Montessori sensorial DIY, your little one is developing hand-eye coordination, fine motor control, dexterity, spatial awareness, and more! They are also developing their language skills by sorting into large, medium, and small.

WHY SORTING IS SO IMPORTANT

When children sort objects, they set them apart according to differences and similarities. For example, when the skill of comparing is triggered, a child has to determine whether an item has more, the same or less of that characteristic. Thus, when children engaged in classifying and sorting activities, they develop a range of reasoning skills while building a strong foundation for later problem solving and critical thinking. Besides, sorting is a timeless activity since we sort clothing and laundry, dishes and utensils, groceries and food, etc. But, sorting is a learned skill! Although naturally, sorting exercises attract children who have an innate desire to make sense of their world and create order, sorting is still mastered with practice. For example, a Montessori sensorial sorting activity utilizes the abovementioned child’s natural inclination, however, it takes sorting a step further by teaching a child to organize and sort using all of the senses while working on careful discrimination. 

So, with these easy to set up animals SIZE SORT DIYs, your child will learn that things are similar and /or different as well as that objects can belong and be organized into specific groups. Besides, your little one can play SAFELY as ALL of Safari Ltd products are non-toxic and BPA free! (Hooray to companies that put the environment and our health first!) Most importantly, the setup should be minimal, and you can use items or toys readily available.

Safari-LTD-Animals-Sort-SIZE
Safari-LTD-Animals-Sort-SIZE

YOU’LL NEED for this Montessori Sensorial Sorting Activity

  •  Safari Ltd TOOBs, Lifecycles, and larger figurines (get 20% OFF your entire order! No code is needed, just follow the link)
  • recycled cardboard (I cut the top of the shoe-box)
  • a marker

First, offer your child to identify and name each SafariLtd animal while presenting an opportunity to enrich the vocabulary. Thereafter, invite your child to sort by size and place that animal in a correct group (LARGE, MEDIUM, or SMALL) relative to other animals. Size sorting step also promotes fine motor control and spatial awareness. Proceed until all the animals were sorted.

SKILLS MASTERED BY SORTING

  • Hand-eye coordination, which is the ability to coordinate the information received through the eyes to control, guide, and direct the hands in the accomplishment of a given task.
  • Fine motor control ~ when children practice small muscle hand control by manipulating, tonging, pinching, transferring, threading, etc, they develop the strength, dexterity, and control needed to manipulate many everyday items such as a pencil, spoon, button, scissors, zippers, and more โ€ฆ “He does it with his hands, by experience, first in play and then through work. The hands are the instruments of man’s intelligence.” ~ Dr. Maria Montessori. The Absorbent Mind.
  • Dexterity ~ through these exercises children are perfecting skills and ease in using their hands. 
  • Spatial awareness (think of it as a DIY puzzle): by understanding the positioning of objects in relation to oneself in that given space, children gain an understanding of the relationship of these objects when there is a change of position.
  • Problem-solving skills helps us think analytically (‘Hmm, where shall I place this item?’) thus advancing a child’s reasoning abilities.
  • Matching, sorting and classifying
  • Language development

 WHY SPATIAL AWARENESS is IMPORTANT!

Our visual and tactile perception consists of understanding HOW objects are situated in space. Gaining an understanding of the attributes of those objects such as relative size, which can be a distinguishing characteristic, is a key to mastering this important skill. Classifying objects into categories allows children to mentally and physically organize things in their world.

You can see this SafariLtd Animals SIZE SORTING on Instagram HERE

Please, always supervise your children.

Please note that you can introduce this activity to a toddler as young as a year-and-a-half since a developmental milestone to learn to CLASSIFY objects emerges at about 18 months when your toddler is using brainpower to sort favorite toys! 

Safari-Ltd-Animal-Sorting-By-Size
Safari-Ltd-Animal-Sorting-By-Size ~ Follow us on Pinterest โ™ก


Safari Ltd Toys That Teach:

Importantly, remember, that children are learning by doing! Most importantly, they cannot learn what they have not been given a chance to experience! As such, children need to TOUCH, MANIPULATE, EXPLORE and INVESTIGATE! And Safari Ltd TOOBs are to the rescue since they are perfect for sorting, classifying and transferring! Besides, these amazingly detailed hand-painted replicas are made from quality phthalates and lead-FREE safe materials. So, allow your children to SAFELY explore the world’s animals through simple and fun educational invitations to play and learn! And keep in mind, ‘what the hand does, the mind remembers!’ So, provide your child with ample opportunities for fun tactile sensory invitations to play, and offer simultaneous multi-sensorial stimulations to explore and learn to guarantee your childโ€™s brain agility!

With the highest regard, this is a sponsored post with Safari Ltd. All opinions are my own and from the heart! Besides, I am so excited to collaborate with this amazing team that brings Toys That Teach to our children! You can read more about Safari Ltd โ€™s mission of “educating children about the importance of nature and its conservation through the joy of play” here.


I hope you enjoyed our Animals SIZE SORTING! Leave a comment if you are inspired to give it a try and I will feature YOU in my Stories!

For more Safari Ltd Montessori Sorting Activities

Safari-Ltd-TOOBs-LAND-WATER-AIR-SORT-Toys-That-Teach
SEE HERE LAND-WATER-AIR Transportation Animals SORT

Also, for more Safari Ltd TOOBs

Safari-Ltd-Nature-Inspired-TPR-Bug Hotel
See HERE Nature Inspired TPR Bug Hotel
Safari-Ltd-Gelatin-Bugs-Sensory-Play-Tray
Also, see HERE Gelatin Bugs Kmart Sensory Tray
Safari Ltd Insects TOOB Black Bean Kmart Play Tray
Lastly, see HERE Safari Ltd Insects TOOB Black Bean Kmart Play Tray
โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก
โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก

FIND US on Instagram โ™ก Facebook โ™ก Pinterest โ™ก

You Might Also Like

No Comments

CHAT WITH ANYA

Sharing is Caring

Help spread the word. You're awesome for doing it!

error: Alert: Content is protected !!