Adrian 5 years KINDERGARTENER PRESCHOOLER SENSORIAL ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘‚๐Ÿ‘…๐Ÿ‘ƒ Sensory Play Tray Taste Safe Sensory Play TODDLER

Ocean Spaghetti Small World Sensory Play

Ocean-Small-World-Taste-Safe-spaghetti-Sensory-Play

Ocean taste-safe spaghetti play tray is designed for toddlers, preschoolers and kindergarteners to promote sensory play and fine motor skills through fun hands-on small world play with toy sea animal figurines.

Ocean spaghetti small world is a fun invitation to play with ocean inhabitants while developing hand-eye coordination, fine motor control, and scissor skills. Besides, the set up should be minimal since you will be using items around the house. Most importantly, this invitation to play is easily modified by using the toys you already have! See my tips below!

WHAT You’ll need for this Sensory Play:

Ocean-Small-World-Taste-Safe-spaghetti-Sensory-Play
Ocean-Small-World-Taste-Safe-Spaghetti-Sensory-Play

HOW TO make this Ocean Spaghetti Small World Sensory Play:

To resemble the ocean water, I am using cooked spaghetti. (Please, note that I generally use EXPIRED food or one that fell on the floor, or if it is otherwise not suitable for eating. So, I am VERY reluctant to use a LOT of edible food! Thus, open your cupboard and look for food that has passed its expiration date!)

How to color your pasta: add about five squirts of blue food coloring to the water WHILE cooking your pasta according to the instructions. (Thanks to Mother Could for the awesome tip!) On the other hand, if you add food coloring to a ziplock bag AFTER the pasta is cooked, you might use less of coloring and get deeper shade, however, I purposely wanted the color to resemble the light blue water, and the major benefit of staining paste WHILE cooking it is that pasta does NOT stain the hands!

TIPS:

Once the pasta is cooked according to the instructions, rinse it with cold water and dry it with a paper towel. Store in a ziplock in a fridge for a few days before tossing. (Or, you can add green food coloring and make this Baby Animals Invitation to Play.) You might also want to offer tongs to transfer pasta and scissors to cut it, both of which are awesome fine motor tools!

Adult supervision is required.

Ways to Adapt:

You can easily modify this invitation by using toys you already have, for example by setting up a farm small world, baby animals – see here Baby Animals Small World Kmart Tray Spaghetti and Hydrogels Sensory Play, or even transportation vehicles invitations. Let your resources be your limit!

Find us on Pinterest

Want more?

Ocean-Water-Beads-Sensory-Play-Tray
See here Ocean Water-Beads Sensory Play

WHY Sensory Pay?

In terms of Sensor Play, my motto is: they TOUCH it, they GET it! They MANIPULATE, and it goes directly to their BRAIN! Did you know that triggering sensory stimulation fires multiple signals between neurons, which strengthens its connectivity and spurs neuroplasticity? Neuroplasticity is the production of new connections and NEW neurons themselves, which increases brain agility. And, you get all that from mere tactile stimulation!

Find us on Pinterest

โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก

FIND US on Instagram โ™ก Facebook โ™ก Pinterest โ™ก

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Baby Animal Smallworld Kmart Tray | Montessori From The Heart April 8, 2019 at 10:26 am

  […] Today, we are re-using blue spaghetti we have used to create the Ocean Taste Safe Small World Sensory Play (see here). […]

 • Reply Nail Salon Kids Activity Free Nails Printable | Montessori From The Heart August 8, 2019 at 11:44 pm

  […] HERE Ocean Spagetting Small World. Also, see HERE, a super fun 3D Napkin Flower […]

 • Reply Balloon Color Sorting Jars | Montessori From The Heart September 7, 2019 at 9:42 am

  […] you liked this recycling play hack for kids, see HERE Spagetting Ocean Small Word Play. Also, see HERE a super fun Racing Caterpillars DIY. Lastly, see […]

 • Reply Christmas Tree Pasta Craft | Montessori From The Heart December 12, 2019 at 12:06 am

  […] HERE […]

 • Reply How to play with a 6 month old so you never get bored January 4, 2020 at 9:23 pm

  […] Play with an edible safe sensory bin with colored pasta […]

 • Reply Ocean Slime Recipe Perfect for a Preschool Ocean Theme | Fun-A-Day! January 19, 2021 at 10:34 pm

  […] Spaghetti Ocean Sensory Small World from Montessori From the Heart […]

 • Reply WHALE Montessori KIDS ACTIVITIES | Montessori From The Heart February 21, 2021 at 9:45 pm

  […] HERE DYED OCEAN PASTA SENSORY PLAY […]

 • Reply Baby Bath Time Fun - Nine Songs & Five Play Ideas - PLAY with a Purpose December 12, 2021 at 12:53 am

  […] Small World Play โ€“ where you make a habitat for your animal bath toy will be fun to deepen and grow that imaginative play! Here is just one ideaโ€ฆ.ย https://montessorifromtheheart.com/2019/03/31/ocean-small-world-taste-safe-spaghetti-preschool-senso… […]

 • CHAT WITH ANYA

  Sharing is Caring

  Help spread the word. You're awesome for doing it!

  error: Alert: Content is protected !!