PRESCHOOLER SENSORIAL ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘‚๐Ÿ‘…๐Ÿ‘ƒ TODDLER

DIY Tactile Matching Boards

DIY Tactile Matching Boards

DIY Montessori sensorial activity – tactile matching boards are designed to refine and stimulate the sense of touch in toddlers and preschoolers.

Montessori tactile ~ also called โ€˜touchโ€™ boards or tablets are designed to refine the sense of touch. Such materials create in a child a conscious awareness of the texture of the surface. Dr. Maria Montessori called this โ€œAn education of the hand.โ€ That is a hand, which can touch lightly while internalizing and classifying the information about the texture, will later be able to write without pressing hard into the paper. Most importantly, you can easily make a DIY version of a tactile tablet Montessori sensorial activity using common household items and use these matching boards to refine the sense of touch.

YOUโ€™LL NEED to Make DIY Tactile Matching Boardsโ €

 • recycled cardboard
 • hot glue gun
 • use contrasting textures (I am using rainbow rice, pebbles, millet, and salt)
 • recycled milk or water caps (for matching)

INSTRUCTIONS

First, trace a larger circle and a smaller one (which is a recycled bottle cap) inside. Then, apply glue (liquid or hot glue) to the “donut” shape within (leave the middle circle empty). Lastly, sprinkle generously whatever you might find in your cupboard or nature shelf. Make sure to let it dry thoroughly. Next, offer a child to match to bottle cap to its larger circle. To increase the level of difficulty, use a blindfold to refine the stereognostic sense. Also, introduce language and discuss smooth, rough, roughest.

Montessori Touch Boards Presentation

Invite your child to touch different textures very lightly with the tips of the fingers and then match the corresponding caps. Invite to feel the cap texture with the left hand and matching with the right.

Montessori Sensorial Activity | Developing The Sense of Touch

The tactile sense is the sense of touch. For example, fingertips and skin, lips, and mouth are especially sensitive in children who use them to explore and classify their world. As such, in Montessori, Sensorial work that stimulates the tactile sense teaches a child to distinguish between smooth to rough and everything in-between.

Montessori Sensorial Activity Sense of Touch Materials

Some of the traditional tactile Montessori materials are Rough And Smooth Boards Set and Rough Gradation Tablets.

Sensory Tactile Board/Puzzle DIY Smooth and Rough Boards

DIY Tactile Matching Boards Montessori Sensorial Activity
DIY Tactile Matching Boards Montessori Sensorial Activity

Rough and smooth boards fall within the Haptic Sense of the Montessori sensorial works. These boards allow children to explore the sense of touch and learn to feel and classify the difference between textures.

DIY Tactile Matching Boards
DIY Tactile Matching Boards

Lastly, this DIY version has a matching component that promotes hand-eye coordination, spatial awareness, and problem-solving.

Have you ever made DIY Tactile Matching Boards? Leave a comment!

RECENT BLOG POSTS

Fork-Stamped Tulips Toddler-Craft

If you are looking for uniqueย kids paintingย ideas, then skip the brushes and useย forks to make Fork-Stamped Tulips Toddler-craft.

Taste-Safe Sensory Aquafaba Frog-Pond

Two-ingredient edible foam as a taste-safe sensory play idea filler to substitute shaving foam, Aquafaba frog pond is perfect for toddlers and preschoolers to explore Amphibians hands-on.| Video Tutorial Included.

Straw-Print Flower Painting Craft

Easy straw-print flower painting toddler-friendly kids’ craft to develop fine motor skills, foster imagination, and offer an outlet for creative expression | Video Tutorial and Free Vase Template are Included.


eBOOK | THE BASICS Bringing Montessori Home

โ€œOur work is not to teach, but to HELP the absorbent mind in its work of development. How marvelous it would be if by our help, if by an intelligent treatment of the child, if by understanding the needs of his physical life and by feeding his intellect, we could prolong the period of functioning of the absorbent mind!โ€

iBook-The-BASICs-Montessori-Parenting-Book

Montessori MADE EASY MEMBERSHIP

Also, in case you are exhausted from swimming in the vast ocean of irrelevant information and saving activities you never get to! JOIN Montessori MADE-EASY membership! And if you do, the eBook THE BASICS is included in the membership amongst MANY other perks!

Homeschool-Montessori-Made-Easy-Membership

I am here to help! WE CAN DO THIS TOGETHER!

โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก
โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก

FIND US on Instagram โ™ก Facebook โ™ก Pinterest โ™ก

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply What Is A Tactical Click On A Keyboard – PrecisionOutdoors November 25, 2022 at 5:13 am

  […] is Tactile board? The tactile difference between a keyswitch and a conventional keyswitch is that a keyswitch has a […]

 • CHAT WITH ANYA

  Sharing is Caring

  Help spread the word. You're awesome for doing it!

  error: Alert: Content is protected !!