0
Adrian 5 years KINDERGARTENER PRESCHOOLER SCIENCE ๐Ÿ”ฌ โš—๏ธโš–๏ธ SENSORIAL ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘‚๐Ÿ‘…๐Ÿ‘ƒ Sensory Play Tray TODDLER

Frozen Dinosaur Eggs Sensory Play

Frozen-SafariLtd-Dinosaur-Eggs-Sensory-Play

Hatching frozen dinosaur ice eggs sensory play is designed for preschoolers and kindergarteners to explore science and STEM through hands-on small-world play.

This is the best STEM defrosting kids activity for preschoolers and kindergartners! Hatching frozen dinosaur ice eggs activity is a fun sensory play that will lead to awe and scientific discovery! This imaginative, small-world play is excellent for any dinosaur-loving child! Also, this dinosaur eggs ice excavation science experiment isย very simple to set up, and it will provide hours of sensory play and STEM learning!

Besides, you probably have most of what is required for this sensorial exploration at home.ย Most importantly, with just salt and water, your preschooler can explore science, waterย play, and STEM education through this fun icy activity! Furthermore, using balloons to shape dinosaur eggs is an easy way to set your excavating dinosaurs’ sensory bin.

Frozen Dino Eggs Set Up Sensory Play Tray How to Make Frozen Dinosaur Eggs
Frozen Dino Eggs Set Up Sensory Play Tray

You’ll need to make this frozen dinosaur eggs activity:

 1. small dinosaurs (I used some from this TOOB and also some from this puzzle set)
 2. balloons (be aware of latex allergies, if any)
 3. water-resistant tray (we are using this metal tray and this galvanized)
 4. warm water
 5. droppers (similar HERE)
 6. squeeze bottle
 7. child-sized hammer (also here)
 8. science glasses
 9. salt (optional salt with ice might cause burn/irritation ~ read below)

Frozen Dinosaur Eggs Sensory Play

*DefDefrosting frozen Dinosaur Eggs Ice Melt Science Activity frozen Dinosaur Eggs
*Defrosting frozen Dinosaur Eggs

HOW TO make these easy frozen dinosaur eggs:

First, place a dinosaur inside each balloon. You might want to inflate the balloon to help a dino through.

Then, carefully fill the balloons with water just enough to have your dino float in them (make sure not to overfill), and tie them off. After that, pop them in a freezer lying flat and ensure that nothing squishes them so they retain their ovoid/oval shape.

Frozen-Balloon-Dinosaur-Eggs-Sensory-Play How to Make Frozen Dinosaur Eggs with a balloon
Frozen-Balloon-Dinosaur-Eggs-Sensory-Play

Take this opportunity to discuss physics and the state of the matter: how the water changes from a liquid to a solid state under lower temperatures.

Frozen-Balloon-Dinosaur-Eggs-STEM-Activity How to Make Frozen Dinosaur Eggs with a balloon and water
Frozen-Balloon-Dinosaur-Eggs-STEM-Activity

Wait until the balloons are entirely frozen, and then remove them from the freezer.

Next, cut and peel off the balloon revealing the frozen “egg.”

Using balloons in the shape of dinosaur eggs is an easy way to set your excavating dinosaurs’ sensory bin. This activity will also offer plenty of problem-solving opportunities: “Oh! The dinosaurs are trapped inside the ice eggs! What can we do to help them hatch?” Your little explorer would soon discover that warm water is best at melting the ice!

โš ๏ธ Salt-Ice Warning

*Frozen Dino Eggs STEM Kids activity defrosting with Ice Salt Mittens
*Frozen Dino Eggs STEM Kids activity defrosting with Ice Salt Mittens

A note of caution: Salt and ice combination can potentially irritate/burn the skin. Holding something frozen against your skin for two to three minutes will result in a burn. The burn is caused by frostbite, and it happens because salt lowers the temperature at which ice melts. So use tools like ๐Ÿฅ„spoons, droppers, squirt/squeeze bottles, etc., or offer a child to wear gloves while conducting this experiment. [We have been doing salt-water melting activity for about five years, and we have never had any issues. However, you are the best judge of how sensitive your child’s skin is.]

Frozen Dinosaur Eggs Ice Melt Science Activity
*Defrosting Frozen Dino Eggs- IG


Cloud Dough Frozen Dino Eggs Sensory Bin

Frozen Dinosaur Eggs Ice Melt Best Kids Science Activity How to Make Frozen Dino Eggs with a balloon
As โ€œdirt,โ€ I am up-cycling cloud dough from the SIGHT WORDS DIGGER activity

During this egg excavation activity, your child can use warm water, droppers, and salt to help the dinosaurs “hatch.” However, using a hummer is much more fun! So, if you are up to hammering some ice eggs, ensure that your child wears glasses for protection and that no “fossils” or dinosaurs are damaged in the process!

๐Ÿ”จ Offer a hammering extensionย onlyย to children who are proficient with this skill. So, I suggest as a prerequisite a clay hammering Montessori PLA, which is for the preschool ages 3-6. Also, make sure to model to a child how to hammer carefully so as not to hit the hand. And wear protected glasses as ice fractions might shatter and shoot out in the air.ย  ย ย 


Science Mystery Revealed:

Salt is a great ice melter because it causes โ€œfreezing point depression.โ€ That means that salt helps lower the freezing point and, consequently, the melting point of water, which is the main component of snow and ice. Generally, water freezes at 0ยฐC or 32ยฐF, but by using salt, the freezing point can be lowered.

Thus, reducing the freezing point of water forces the ice to melt and prevents the water from freezing or re-freezing. Please note, however, that salt alone can not melt the ice! Instead, salt must be combined with water first to start the melting process. So, when salt touches water, salt starts to dissolve, thus lowering the freezing point and melting the surrounding ice. Voila! 

Ways to adopt this dinosaur eggs ice excavation :

I hope your preschooler or kindergartener will have fun with this hands-on sensory small world play by hatching and rescuing frozen dinosaur eggs while exercising gross and fine-motor control by chiseling and melting the eggs down. ย We often enjoy freezing and thawing small animals, pom poms, letters, numbers, Lego pieces, flowers, and even baby chicks, and trying to work out how to release them from the ice blocks is a fun science activity for small children to explore!ย ย 

Best Frozen Dinosaur Eggs Ice Melt Best Kids Science Activity How to Make Frozen Dino Eggs with a balloon
Find us on Pinterest

You can also take this activity outdoors and hide the eggs in the undergrowth, offering little paleontologists to find and rescue trapped friends. Thereafter, use your dinosaurs for small word imaginative play or play with them while reading some favorite dinosaur storybooks. (We love My First Discoveries and Little Kids First Big Book of Dinosaurs among the few – check out all our favorite Dinosaur materials and books on my Amazon Page.)

SafariLtd Insects Bugs Black-Bean Sensory Bin for Kids
For more Safari Ltd TOOBs play ideas, see here Insects Black Bean Kmart Play Tray

See here Insects Black Bean Kmart Play Tray


Want more eggs Dinosaur Ideas?

OVIPAROUS-SENSORY-tray Eggs Dinosaur Birds SafariLtd Cloud Dough Sensorial Activity for kids
OVIPAROUS-SENSORY-tray-Egg-Dino-Bird-Cloud-Dough

Here, I am reusing the cloud dough from the Rainbow Gem activity. When I combined all the colors, the resulting mixed color resembles a nice earthy tone. So here, I have set up a play dough invitation to explore oviparous animals and their eggs. Simply hide birds and dinosaurs in a play-dough molded “egg” and offer your little one to discover what is inside!

Did you know that “oviparous animals” lay their eggs with little or no other embryonic development within the mother? This is the reproductive method of all birds (and dinosaurs who are their ancestors), amphibians, and most fish.

OVIPAROUS-SENSORY-tray Eggs Dinosaur Birds SafariLtd Cloud Dough Sensorial Activity for kids Frozen Dinosaur Eggs

For more Dinosaur Crafts for Kids

Free Printable Dinosaur Flower Threading Outdoors Craft for Kids
Free Printable Dinosaur Flower Threading Outdoors Craft for Kids

get here a Free Printable Dinosaur Flower Threading Outdoors Craft for Kids

Free Printable Dinosaur Flower Threading Outdoors Craft for Kids
Orange Dinosaur Marigold Flower Threading Montessori Practical Life Outdoors Activity for Kids

RECENT BLOG POSTS

Name Recognition Rainbow Writing activity for kids

Rainbow Writing Name Recognition

Name recognition rainbow writing activities are a fun and hands-on way to promote the fine motor control required for handwriting, penmanship, and copy work in preschoolers and kindergartners.

Keep reading
*Halloween Metallic Dyed Rice Sensory Bin

Metallic Rice Halloween Sensory-Bin

Metallic dyed rice Halloween sensory-bin for toddlers and preschoolers to trigger a tactile sense and refine fine motor control, dexterity, and hand-eye coordination.

Keep reading
Cereal Taste-Safe Montessori Pre-writing Tracing Tray Early Years

Cereal Taste-Safe Tracing Tray

Cereal taste-safe Montessori pre-writing tracing trays promote motor skills and coordination while stimulating tactile sense and indirectly preparing a hand for future writing.

Keep reading

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


eBOOK | THE BASICS Bringing Montessori Home

โ€œOur work is not to teach, but to HELP the absorbent mind in its work of development. So, how marvelous it would be if by our help, if by an intelligent treatment of the child if by understanding the needs of his physical life and by feeding his intellect, we could prolong the period of functioning of the absorbent mind!โ€

iBook-The-BASICs-Montessori-Parenting-Book

Montessori MADE EASY MEMBERSHIP

Also, if you are exhausted from swimming in the vast ocean of irrelevant information and saving activities you never get to! JOIN Montessori MADE-EASY membership! And if you do, the eBook THE BASICS is included in the membership amongst MANY other perks!

Homeschool-Montessori-Made-Easy-Membership

I am here to help! We can do this together!

โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก
โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก

FIND US on Instagram โ™ก Facebook โ™ก Pinterest

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Black Bean SafariLtd Insects Sensory Play | Montessori From The Heart June 30, 2019 at 3:14 pm

  […] more SafariLtd TOOBs play ideas, see here Frozen Dinosaur Eggs Sensory […]

 • Reply Dinosaur Montessori Unit Study June 20, 2020 at 7:16 pm

  […] here Frozen Dinosaur Eggs Sensory […]

 • CHAT WITH ANYA

  Sharing is Caring

  Help spread the word. You're awesome for doing it!

  error: Alert: Content is protected !!