DIY KINDERGARTENER PRESCHOOLER Puzzles SENSORIAL ๐Ÿ–๏ธ๐Ÿ‘€๐Ÿ‘‚๐Ÿ‘…๐Ÿ‘ƒ Uncategorized

DIY Ocean Craft-Stick Puzzle

*DIY In The Ocean Craft Sticks Puzzle Preschool Activity Free Printable 4-6

The easiest way to make a DIY craft-stick puzzle for preschoolers and kindergartens using the free In the Ocean coral reef and sharks printable.

What’s the best way to build your child’s logic skills and spatial awareness and help them recognize shapes and patterns? Make DIY craft stick puzzles with your little one! It’s a fun crafty project that will keep little hands busy and minds occupied. Besides, this DIY is very cost-effective since you can either use brand new craft sticks or clean and then dry already used wooden popsicle sticks. Most importantly, DIY ocean craft-stick puzzle is an excellent preschool activity to promote hand-eye coordination, spatial awareness, and cognitive thinking.

DIY In The Ocean Sharks Coral Reef Craft Sticks Puzzle Preschool Activity Free Printable
DIY In The Ocean Sharks Coral Reef Craft Sticks Puzzle Preschool Activity Free Printable

You’ll Need for DIY Ocean Craft-Stick Puzzle

Instructions

First, print In the Ocean PDF on hard cardstock. (Since these are beautiful watercolor images, I printed them on watercolor paper.)

Secondly, cut out each image.

Then, determine how many craft sticks you would need for each image by placing an image over them.

Next, apply tape to the craft sticks to hold them together.

Then, glue a printed image to the other side.

Lastly, use a craft knife to carefully cut between craft sticks. (Place a cutting board under it.)

DIY Ocean Craft-Stick Puzzle

How Many Puzzles To Present

Now, mix up all the craft sticks and let your little one figure out how to assemble the puzzle. Start with a single image puzzle. Then, as a child gains confidence, you can offer two puzzle sets all mixed up. You can keep adding more and more puzzles to offer at the same child as a child masters the sorting skills.

Why Puzzles Are Important

Puzzles are an excellent tool to enhance your childโ€™s cognitive and mental development by stimulating intellectual and mental abilities such as thinking, reasoning, and understanding through fine-motor manipulation.

Studies have found that children use both sides of their brains when they work with puzzles. Brain stimulation leads to improved memory, cognitive function, and problem-solving skills. Puzzles also promote hand-eye coordination, fine motor skills, association, and task completion. Most importantly, puzzles are fun, offering independent child play, which is productive and constructive!

And the first six years is when a child’s brain grows exponentially! For example, a three-year-old’s brain is 80% of adult size with over 1000 trillion synapses. Thus, offering a sufficiently stimulating, prepared environment where children can grow to their fullest potential is essential.

*DIY In The Ocean Craft Sticks Puzzle Preschool Activity Free Printable 4-6
*DIY In The Ocean Craft Sticks Puzzle Preschool Activity Free Printable 4-6

Download Ocean Printable Puzzle HERE.

For more In the Ocean DIY Craft-Stick Puzzle Ideas See Below

Ocean-DIY-Craft-Sticks-Puzzle-World Whale Day
Ocean-DIY-Craft-Sticks-Puzzle-World Whale Day

Check HERE DIY Craft Stick Puzzle Preschool Activity.

Have you tried DIY Ocean Craft-Stick Puzzle? Leave a comment if you did!

RECENT BLOG POSTS

Taste-Safe Sensory Aquafaba Frog-Pond

Two-ingredient edible foam as a taste-safe sensory play idea filler to substitute shaving foam, Aquafaba frog pond is perfect for toddlers and preschoolers to explore Amphibians hands-on.| Video Tutorial Included.

Straw-Print Flower Painting Craft

Easy straw-print flower painting toddler-friendly kids’ craft to develop fine motor skills, foster imagination, and offer an outlet for creative expression | Video Tutorial and Free Vase Template are Included.

Brush-Painted Spring Chick Craft

Brush-painted spring chick toddler-friendly craft is a fantastic activity to promote hand-eye coordination and dexterity while strengthening small muscles of the hands and promoting wrist control | Video tutorial is included.


eBOOK | THE BASICS Bringing Montessori Home

โ€œOur work is not to teach, but to HELP the absorbent mind in its work of development. How marvelous it would be if by our help, if by an intelligent treatment of the child, if by understanding the needs of his physical life and by feeding his intellect, we could prolong the period of functioning of the absorbent mind!โ€

iBook-The-BASICs-Montessori-Parenting-Book

Montessori MADE EASY MEMBERSHIP

Also, in case you are exhausted from swimming in the vast ocean of irrelevant information and saving activities you never get to! JOIN Montessori MADE-EASY membership! And if you do, the eBook THE BASICS is included in the membership amongst MANY other perks!

Homeschool-Montessori-Made-Easy-Membership

I am here to help! WE CAN DO THIS TOGETHER!

โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก
โ™ก Enriching the Mind one Heart at a time โ™ก

FIND US on Instagram โ™ก Facebook โ™ก Pinterest โ™ก

You Might Also Like

No Comments

CHAT WITH ANYA

Sharing is Caring

Help spread the word. You're awesome for doing it!

error: Alert: Content is protected !!